Søk i denne bloggen

28. jan. 2013

Ull -uten mishandling

Alle som strikker og hekler har et relativt lidenskapelig forhold til garn generelt, og ikke minst til ull, sauens gull(hihi).
Men det mange ikke vet, er at ikke alle sauer blir behandlet med den respekten de fortjener.
Dette gjelder i særdeleshet merinoullsauer.
Disse sauene har et problem med at huden deres, og ulla legger seg i folder. I disse foldene kryper det larver og fluer som legger egg, og dermed blir ulla ødelagt. For å få bukt med dette, er det mange sauebønder som rett og slett klipper av disse hudfoldene uten bedøvelse!! Dette kalles mulesing, og er veldig smertefullt for dyrene.

Fra Wikipedia: "Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti. Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt. Mulesing er vanlig praksis i Australia, som en primitiv metode for å bekjempe angrep av sau-flue-parasitten Lucilia cuprina som forårsaker den smertefulle sykdommen Myiasis. Metoden brukes hovedsakelig påMerino-sauer."

Jeg synes det er viktig at når man er storforbruker av ull og garn, burde man vite hvilken industri man støtter.
Og ikke minst hvis man kjøper ullplagg i butikken. Ull er varmt og godt å ha på seg, men man bør allikevel ikke være helt tankeløs når man handler. Det er mange merker og butikker som ikke støtter denne praksisen, og man burde derfor støtte oppunder disse. Vil du for eksempel ha UGGs på beina, når du vet hva det koster for sauen som gir deg foret?

Butikker som ikke støtter mulesing:   LISTE

Denne grusomme praksisen blir ikke utført i Norge, men den norske ulla kan være blandet med f.eks australsk ull. Så det er greit å være obs.

Ullprodusenter som garanterer mulesingfri ull: 
  • SandnesGarn
  • Gjesdal Spinneri
  • Vest-Agder Museet Sjølingstad Uldvarefabrik
  • Norsk Kunstvevgarn
Kilde: KILDE

Norsk sau
kilde: https://sites.google.com/site/norskehusdyr/home/sau

Merinosau
Kilde: KILDE

2 kommentarer:

9cko sa...

Oi, det var jeg ikke klar over engang, selv om jeg mener jeg leste det i en eller annen sammenheng, en eller annen gang i tiden.
Bra du minnet med på det!

marit leonie fuglerud sa...

Så bra! Det er alltid gøy å kunne bidra til at noen styrer unna produkter som ikke er bra for dyr :)

beklager-dårlig norsk i den setningen. Hjernen trenger kaffe.